+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Tanker

Hvordan lyder din indre dialog?

Er den konstruktiv, støttende, befordrende for dine aktiviteter og gør dig glad og fuld af gå-på-mod? Eller er den kritisk, selvfordømmende og kommanderende , og spænder ben for dig?

Vores indre dialog er afgørende for vores mentale velvære og vores præstationer. Gallway, som skrev bogen “The inner game of tennis” i 1975 begynder sin bog med sætningen: Every  game is composed of two parts, an outer game and an inner game”. Det ydre spil handlede i dette tilfælde om tenniskampen, da han var tennistræner, men kunne lige så godt handle om en arbejdsopgave, en samtale med en kollega, en jobsamtale osv. Pointen er , at hvis man ikke mestrer sit indre spil (tankerne og den indre dialog), mestrer man heller ikke sit ydre spil (den pågældende præstation)

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort at mestre sit indre spil. Vi tænker ufattelig mange tanker hver dag. Vores bevidsthed producerer konstant tanker, men vi er sjældent bevidste om vores tænkning. Den kører bare konstant og monotont i baggrunden, dømmende, bekymrende, sammenlignende, forudsigende og kategoriserende. Det som evolutionen har udviklet den til at gøre, fordi det var den måde vi bedst kunne overleve på i fortiden.

Selvfølgelig har vi også glade og positive tanker, som tilsvarende generer flere positive tanker. Men oftest er tænkningen vanepræget og automatiseret. Den ene tanke fører til den næste. Vores hjerne er en ordfrembringende maskine, der konstant relaterer det ene ord til det næste. Det som buddhisterne meget passende kalder “monkey mind”. Aber der hopper forvildet rundt.

Det er klart, at tager vi sindets spind for gode varer (hvad vi ofte gør), påvirker det vores adfærd og tro på os selv i en given situation i meget uheldig grad.

Så det vi må lære os selv for at mestre det indre spil,  er at se vores tanker og ikke fra vores tanker. Altså bevidst distancere os fra vores tanker, skabe afstand og iagttage dem udefra for hvad de er, nemlig illusioner ikke sandheder. Lære ikke at identificere os med dem og tage dem bogstaveligt.

Hvis vi tager tanker bogstaveligt og for pålydende, er vi prisgivet enhver vilkårlig oplevelse, som livet måtte udsætte os for siger psykologen Ellen Langer.

Man kan sige, at vores tanker bliver vores virkelighed, hvis vi lader dem.

Der findes et hav af kognitive teknikker og mindfulnessøvelser til at arbejde med tanker. Du får her 2 små, men effektive øvelser, du kan kickstarte dit tankearbejde med.

Øvelse 1

Allerførst skal du begynde at skærpe din opmærksomhed overfor dine tanker.

Sæt dig ned 3-5 minutter, luk øjnene og lad bare tankerne flyde frit gennem hovedet. Åbn øjnene og nedskriv så mange af tankerne, du kan huske. Prøv også at være opmærksom på, hvordan den ene tanke genererer den næste.

Øvelse 2

Tag nu et par af tankerne (gerne nogle af dem, der gør mest ondt).

ex. Jeg klarer aldrig den præsentation på mandag

Prøv nu at sætte Jeg har den tanke, at… foran tanken, altså ” Jeg har den tanke, at jeg aldrig klarer den præsentation på mandag”.

Allerede nu kan du mærke en afstand til tanken. Du kan så yderligere sætte Jeg lægger mærke til, at… foran tanken. altså “Jeg lægger mærke til, at jeg har den tanke, at jeg ikke klarer den præsentation på mandag”.

Du har nu skabt yderligere afstand til tanken og er blevet bevidst om, at det er en tanke og ikke virkelighed. Og det er en god begyndelse, hele tiden at være bevidst om, i hvilken retning man bevæger sig tankemæssigt. (Øvelsen her stammer fra ACT – Acceptance and Commitment Therapy).

Læs Corona, mindset og værdier her

Læs om at være proaktiv her

Læs om mindset her

Leveregler. Læs her

Grænser, selvomsorg og stress. Læs her

Værdier. Læs her

Frygt fjerner dig fra dine værdier. Læs her