+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Har du modet til at leve et liv, hvor du er tro mod dig selv, og ikke det liv andre forventer af dig?

Har du indimellem eller det meste af tiden en følelse af, at livet styrer dig, mere end du styrer det? En følelse af, at der ikke er nogen bestemt retning du går i. Den ene dag tager den anden, og ind i mellem er der en lille stemme dybest inde, der hvisker “der må da være noget mere til mig. Noget mere mening eller formål”.

Men du har ikke rigtigt overskud til at tage dig af stemmen eller din mavefornemmelse – andet end et kort øjeblik, hvor du tænker “Nej, nu må der også ske noget. Nu siger jeg mit job op, nu går jeg i gang med den uddannelse, jeg altid har drømt om” – eller noget helt andet.

Få styr på værdierne

Når vi ikke har styr på vores værdier, hvad rigtig mange af os ikke har, kører livet rundt med os, og vi gør det, som vi har fået at vide er det rigtige at gøre, hvis vi vil passe ind. Og det vil de fleste af os jo gerne til en vis grad, især når vi er børn, hvor tingene bare glider lettere, hvis vi ikke gør oprør mod de værdier, vores forældre, lærere, venner osv. står for og tror på.

Hvis ikke vi deler fores forældres værdier, bliver de måske vrede på os, og hvis ikke vi deler virksomhedens værdier, kan en forfremmelse eller andre udviklingsmuligheder have lange udsigter.

Problemet er bare, at når vi prøver at please andre, lever vi ikke vores eget liv. I stedet lever vi efter ideer, som andre mennesker har om livet og om, hvad man bør og ikke bør gøre.

En meget stærk kraft

Men heldigvis er vores grundlæggende værdier en meget stærk kraft. De udgør nemlig kernen i, hvem du er, og hvad du foretager dig, og de bliver ved med at kalde på os dybt inde fra og giver os en form for eksistentiel skyldfølelse, når vi ikke efterlever dem. En følelse af, at vi ikke er tro mod os selv og det, vi allerhelst vil med livet.

Hvis vi gider at stoppe op og lytte til stemmen eller vores mavefornemmelse, vil vi opleve, at den har rigtig meget at bidrage med til vores liv.

Vores indre kompas

Vores værdier er nemlig nøglen til at finde mening, passion og begejstring i det, vi laver og gør. De udgør vores indre kompas, som styrer os i den rigtige retning og gør det lettere for os at vælge, hvad vi vil bruge vores tid og energi på.

Det bliver meget lettere at sætte mål og realisere dem, hvis de bunder i vores egne og ikke andres værdier. Og vejen mod målet føles meget lettere, fordi vi gør noget for os selv, som vi har oprigtigt lyst til, og ikke noget, andre har dikteret nu eller i en fjern fortid.

Men først er vi nødt til at rydde op i vores værdier, så vi finder de vigtigste, som skal guide os fremover, og få smidt dem ud, som ikke længere gavner os.

Værdiøvelse

Hvis du har lyst til at tage et kig på dine egne værdier, kan du prøve at lave nedenstående øvelse.

Sæt dig ned et roligt sted, og tænk på et tidspunkt i dit liv, hvor du var optaget af noget, som fik dig til at glemme tid og sted, og hvor du virkelig følte dig glad og optimistisk. Følte, at du virkelig var dig.

Visualiser denne situation helt tydeligt med lukkede øjne og prøv at besvare følgende spørgsmål:

  • Hvad var det i situationen, der gjorde den så god, intens og anderledes?
  • Hvordan føltes din krop i situationen, og hvordan var din energi?
  • Hvor var dit fokus, og hvordan fastholdt du interessen i det, du lavede?

Mens du sidder og skriver, vil der opstå nogle ord, som f.eks. frihed, udvikling, passion, engagement og balance. Disse ord fortæller noget om, hvad der er vigtigt og betydningsfuldt for dig. Hold fast i disse værdiord.

Du kan nu prøve at koge dem ned til de 3-5 ord, der føles allervigtigst og skrive dem ned på en post-it, som du sætter på f.eks. din computer eller dit spejl.

Spørg så dig selv dagligt, hvordan du kan få mere af dette i din hverdag:

  • Kan du begynde at gøre noget, som du ikke gør nu? Eller kan du gøre mere af noget?
  • Er der noget, du skal holde op med?
  • Er der noget, du skal have mere fokus på i dit liv?

Hold fast i disse vigtige værdier, som viser, hvad der er betydningsfuldt for dig, og husk at kigge på dem dagligt.

Livet er et valg, så vær ærlig over for dig selv og vælg bevidst og klogt.

Vist i Villabyerne Det gode liv  21. oktober 2014