Sådan forebygger du stress

Det er bedre at forebygge end at helbrede stress. Det siger sig selv, men hvordan gør man så det?

Du kan starte med jævnligt at spørge dig selv, om du har det liv, du gerne vil have. Føler du dig tilfreds med livet? Man behøver selvfølgelig ikke at være stresset bare fordi man ind i mellem føler sig utilfreds. Det er en mere grundlæggende mavefornemmelse, vi er ude efter. En følelse af, at man er det rigtige sted med de rigtige personer med de rigtige muligheder. Spørg f.eks. dig selv:

Har jeg den rigtige partner?

Har vi nok tid til hinanden?

Har vi nok tid til børnene?

Bor vi det rigtige sted?

Arbejder jeg det rigtige sted?

Er jeg glad for mine arbejdsopgaver?

Er det meningsfuldt?

Har jeg nok indflydelse?

Bliver jeg tilpas udfordret? (hverken for meget eller for lidt)

Bliver mine værdier opfyldt?

Herudover kan det være godt at se sine vaner efter i sømmene:

Får jeg tilstrækkelig søvn?

Har jeg en fast døgnrytme (i seng mellem 22-23 og 7-8 timers søvn)

Sørger jeg for at holde pauser og hvile mig dagligt?

Får jeg motion?

Spiser jeg sundt (får masser af grønt og frugt)?

Bruger jeg mit sociale netværk?

Sætter jeg realistiske mål?

Skaber jeg overblik og struktur i min hverdag?

Sørger jeg for at skabe energi og glæde i min hverdag?