+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Er dit liv alt for hektisk, og føler du ikke, at du kan følge med alle de krav, der stilles til dig hjemme og på arbejdet, kan det betale sig at stoppe op og omlægge nogle af dine hverdagsvaner. Alle kan reducere stress i hverdagen ved at implementere simple mindfunlnessteknikker, som kun tager få minutter dagligt. Evnen til at være til stede i nuet kræver øvelse, øvelse og atter øvelse, indtil det bliver en integreret del af din hverdag. Til gengæld vil du blive belønnet rigeligt med en langt højere tolerancetærskel over for stress og et bedre forhold til familie og kolleger. I stedet for at være en tikkende bombe, som andre skal liste omkring, kan du vælge at være rolig og behagelig at omgås.

Nedenfor giver jeg dig 8 vaner, som du gradvist kan implementere i din hverdag. Begynd med e’n og gør det i en uges tid, hvorefter du går videre med en mere. Start med dem, der giver mest mening for dig. Det er en god ide at have en reminder på telefonen, så du husker at gøre det. God fornøjelse!

  1. Brug et kvarter hver morgen, før dagen starter (og de andre vågner) til at være stille og meditativ. Sørg for at være uforstyrret. Sid f.eks. i din stue, på din altan eller i din have (hvis vejret er til det). Sid bare helt stille og lyt til lydene omkring dig og indeni dig.
  2. Når du går i bad, så brug tiden på at være nærværende. Lyt til vandet, mærk vandet, duft shampooen, kig på dråberne på din hud osv.
  3. Kører du i bil til arbejde, så brug et minut på bare at sidde og rette opmærksomheden mod din vejrtrækning, mens bilen varmer op.
  4. Vær opmærksom på spændinger, mens du kører. Spænder du i skuldre, kæber, hænder osv.? Prøv at slippe spændingerne, og før opmærksomheden hen på din vejrtrækning. Hør ikke radio, men lyt bare til de lyde, der nu er indeni og udenfor dig. Alternativt kan du lytte til stille, klassisk musik.
  5. Når du stopper for rødt, eller der er kø på motorvejen, så beslut dig for ikke at lade dig irritere og stresse, men nyd i stedet den pause, du får forærende. Du kan alligevel ikke gøre noget, så send en sms til dit arbejde (hvis det er nødvendigt) og forklar situationen. Og sæt dig så tilbage i sædet og nyd det. Kig på dine hænder på rattet, som var det første gang, du så dem. Studer alle linjer og furer osv., se på bilens interiør, se på de øvrige biler og mennesker i køen, se på himlen og træerne, lyt til lydene, duft til duftene osv. Brug alle sanser, en ad gangen. Forhold dig hele tiden neutralt til det, du ser. lad være med at dømme det som værende godt, dårligt, pænt, grimt osv.
  6. Når du har parkeret på din arbejdsplads, så brug igen et øjeblik, hvor du fokuserer på vejrtrækningen, og orienter dig så mod din arbejdsdag. Inden du træder ud af bilen, så beslut dig for, hvad dit udbytte af din arbejdsdag skal være. Dette kan du med fordel gøre hele dagen fra situation til situation. Hver gang du bevæger dig mod en ny situation, så beslut dig for, hvad dit udbytte af situationen skal være. F.eks. kan dit første udbytte være, at din entre’ på kontoret skal være positiv og afslappet. At du vil sige godmorgen med et smil til alle du møder på din vej. Før du går ind til et møde, kan du beslutte dig for, at det skal blive et godt møde, hvor du gør, hvad du kan for at bidrage positivt og konstruktivt.
  7. Når du sidder foran din computer eller er til møde, så vær igen opmærksom på spændinger, tanker, følelser osv. Fanger du dig selv i negative mønstre, negative tankerækker, en følelse af at blive afvist, kritiseret osv., så træk dig tilbage til dit center og din vejrtrækning, og mærk dine sanser igen. Før opmærksomheden væk fra tankerne og ned i en kropsdel (f.eks. din fodsål eller din storetå), og sig så til dig selv, at du har friheden til at reagere, men også til at lade være. Undersøg i stedet situationen eller tanken på en neutral måde, afkoblet dine følelser. Nu føler jeg mig igen kritiseret, vred, afvist osv. Hvorfor gør jeg mon det? Hvad er det for en af mine værdier, der bliver trådt på? Hvad for en af mine sociale roller er den tanke eller følelse relateret til?
  8. Brug dine pauser i løbet af dagen til virkelig at slappe af. Brug f.eks. 5 minutter på en guidet meditation, som oplader dig til eftermiddagen, eller gå en kort tur udenfor i frisk luft.
  9. Sæt en reminder på din telefon, som jævnligt minder dig om, at du skal bruge et minut eller 2 på at slappe af, trække vejret dybt og scanne din krop for spændinger.