+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Udspringer dine mål af dine værdier?

En essentiel del af coaching handler om målsætning. Det kan være alle mulige slags mål, små som store; Lige fra at sætte et drivhus op i haven til et karriereskift, eller endelig at tage ansvar for sin livsbalance og sin stress.

Pointen er, at det at have et mål eller et projekt bidrager til følelsen af at have et meningsfuldt liv. Det er ikke så meget målet i sig selv, som selve vejen derhen eller processen, der føles meningsfuld.

Måske har du allerede en masse mål, som du har haft i lang tid, men som aldrig rigtig bliver ført ud i livet, fordi du mangler motivation og passion. Målene bliver hele tiden udskudt. Og du har måske mange undskyldninger og laver mange overspringshandlinger.

Har du nogensinde overvejet, om dine mål dybest set er dine egne mål? Eller er det i virkeligheden mål, som du søger at opnå, fordi du gerne vil leve op til nogle bestemte idealer eller krav inden for din familie, din vennekreds, din arbejdsplads osv.? Altså mål, der i bund og grund udspringer af et pres eller måske ligefrem (skjult) manipulation fra omgivelserne?

Mål, der ikke bunder i dine egne værdier og følelser omkring, hvad der er virkelig meningsfuldt for lige præcis dig, giver ikke en følelse af lykke. Mål skal føles interessante, tilfredsstillende, dejlige og meningsfulde. De skal komme indefra, og de skal være autentiske. Du skal eje dine mål, og de skal matche din personlighed. Her må man lytte til sin – mavefornemmelse eller intuition.

Hvad er det så, der gør værdibaserede mål vigtige for vores livskvalitet?

  • Mål giver først og fremmest en følelse af retning og mening
  • De giver os noget at arbejde for og se frem til
  • De giver os en følelse af kontrol over vores eget liv, adfærd og lykke
  • De giver os struktur i vores hverdag, og vi lærer at planlægge vores tid
  • De får os til at føle os selvsikre, ansvarlige og effektive, og giver os en følelse af selvværd.
  • Vi lærer noget nyt og udvikler os
  • Hver gang vi når et delmål ift. vores endemål, føler vi os stolte og glade og bliver motiverede til at fortsætte.
  • Og endelig kan mål give os mulighed for at skabe netværk og nye relationer.

Har du lyst til at kigge dine egne mål efter i sømmene og finde ud af, om det er dine egne eller andres mål, kan du lave følgende lille øvelse:

Skriv et af dine mål ned og tjek så flg.:

– Er det et indre, autentisk mål, der kommer helt nede fra maven? (Får du en god mavefornemmelse, når du tænker på det? Føles det virkelig meningsfuldt for dig?)

– Kan du identificere dig med det? / Er det virkelig dig?

– Ærer det dine værdier?

– Vil det få dig til at vokse og udvikle dig?

– Kan du næsten ikke vente på at komme i gang med målet, og bliver du gerne længe op for at arbejde med det og står tidligt op, fordi du næsten ikke kan vente med at komme videre med det?

– Har du virkelig lyst til at committe dig til det, eller undgår du det, der skal gøres, fordi du er for træt, har for travlt, ikke har råd osv.?

– Vil du virkelig gøre det stykke arbejde, der kræves (også når det er surt og hårdt), fordi du ved, hvor vigtigt det er for din livskvalitet?

Læs også: Sæt mål for fremtiden, og bliv mere tilfreds i nutiden her

Læs mere om værdier her