+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Responderer du hensigtsmæssigt på livets udfordringer?

Vi bliver hele tiden udsat for situationer, som ligger uden for vores kontrol. Det er simpelthen en del af det at leve. Livet er uforudsigeligt. Måske fortæller din ægtefælle eller kæreste dig, at han/hun ikke elsker dig mere, måske mister du dit job i en fyringsrunde, måske svigter din bedste ven dig, eller måske bliver du ramt af uhelbredelig sygdom osv. Med andre ord: frihed ligger i, hvordan du responderer på livets omstændigheder og ikke i, hvad livet gør ved dig. Hvis du baserer din lykke og tilfredshed på de ydre hændelser i dit liv, giver du din styrke væk til andre mennesker og begivenheder, der ligger udenfor din kontrol. Din styrke ligger i de valg, du foretager. Du vælger selv, hvordan du vil reagere på det, som livet tilbyder dig, hvordan du vil opfatte situationen, hvad du vil føle omkring den, og hvad du vil gøre ved den.

I vores liv bliver vi hele tiden konfronteret med udfordrende situationer, hvor vi kan vælge enten at reagere eller agere. De fleste mennesker reagerer, handler som de hele tiden har gjort, pr. automatik. En ven siger noget, og vi bliver sårede, vores partner er fraværende, og vi føler os uelskede, vores chef ser mærkeligt på os til mødet, og vi tror, at vi er i fare for at blive fyret. Disse vanemæssige følelsesreaktioner er resultatet af en livslang programmering. Vi agerer på samme måde igen og igen. Det er selvfølgelig en ubevidst reaktion, som ofte kommer af en underliggende frygt.

Hvis vi derimod vælger at respondere på en given situation med bevidst opmærksomhed, i stedet for at forfølge den første følelse, der falder os ind, vil vi blive i stand til at kontrollere vores liv på den positive måde. Vi vil opnå styrke, uafhængighed og ægte frihed. Mange gange i vores liv oplever vi at befinde os i en situation, hvor vi føler os overvældede af stress og angst. Vi ved ikke, hvordan vi skal håndtere situationen. Vi ved ofte heller ikke, om vi overreagerer eller om vores bekymring er reel. Vi ser ikke klart. Det er her, vi må agere bevidst. Det gør vi ved at trække os tilbage, væk fra situationen og finde ind til vores egen indre kerne. Herfra kan vi overskue situationen og blive i stand til at respondere hensigtsmæssigt på den. Vi har alle denne kerne eller kilde indeni os, men det meste af tiden fokuserer vi så meget på den ydre verden, at vi ikke har kontakt med denne indre kilde. Vi bliver så fanget i vores ydre liv, at vi glemmer at forbinde os med den indre kilde, som faktisk er den største ressource, vi har.

Hvis man tillader sig selv dagligt at vende tilbage til kilden i form af f.eks. meditation, mindfulness, yoga eller nærvær i det hele taget, vil man åbne op for dybe ressourcer af kreativitet, intelligens, fantasi, klarhed og valgmuligheder, beslutsomhed og visdom.