+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Hvilket job-mindset har du?

De fleste af os bruger 1/3 af vores voksenliv på at arbejde. 7-8 timer om dagen og mange gange meget mere. Oveni det skal så lægges al den øvrige tid, vi bruger på arbejdsrelaterede ting som fx forberedelse, tankeaktivitet og bekymringer, transport osv. Mange af os ser vores arbejde som vores identitet, og det er ofte også det første, vi spørger om, når vi møder hinanden: “Hvad laver du så?” og svaret lyder ofte Jeg er ingeniør, psykolog, biolog etc. Ikke Jeg arbejder med…..Mange af os er vores job.

Arbejde betyder altså utrolig meget for os, fordi det dækker en stor del af vores menneskelige behov, som fx udvikling, læring, anerkendelse, økonomisk sikkerhed, strukturering af vores tid, sociale relationer osv. Derfor kan det også være rigtig svært at være uden arbejde.

Når nu vi vælger at bruge så meget tid på arbejde, er det afgørende, at vi føler, at det er det værd. At det føles meningsfuldt og engagerende, at vi opnår de resultater, vi føler er vigtige for os, at vi får lov at gøre det, vi er bedst til hver dag, at vi føler, at vi gør en positiv forskel, at vores værdier matcher virksomhedens overordnede værdier, at vi har gode relationer til vores kolleger osv. At vores jobfunktion fylder os med tilfredshed og entusiasme og udtrykker vores styrker, talenter, passioner og værdier.

Undersøgelser (af bl.a. Amy Wrzesniewski) viser, at der er 3 overordnede måder at orientere sig mod sit arbejde på, nemlig som et job, en karriere eller et kald. Hvad motiverer dig?

Job

Er du ikke specielt begejstret for dit job? Er det mest pengene, sundhedsforsikringen, betalt ferie eller andet, der motiverer dig? Er arbejde for dig noget, man skal eller bør? Noget som skal overstås? Er det pauserne og ferierne fremfor opgaverne, du ser mest frem til? Prøver du at undgå at tænke på dit arbejde, når du har fri?

Karriere

Er det penge og social status, der motiverer dig? Tiltrækkes du af magt, ansvar, anerkendelse, lønforhøjelse, bonusser og mulighed for forfremmelse? Er din nuværende stilling bare et skridt på vejen til noget endnu bedre?

Kald

Motiveres du stærkt af den værdi, du skaber i verden? Ville du gøre det, du gør uden at blive betalt for det? Tror du på, at dit arbejde bidrager med noget nødvendigt og vigtigt, der forbedrer både din egen og andres livskvalitet på en eller anden måde? Er du drevet af dine værdier og passion, og udtrykker du dagligt dine styrker og talenter? Tænker du på dit arbejde, og hvordan du kan videreudvikle det, du gør, når du har fri? Vi snakker ikke ydremotiveret arbejdsnarkomani, men indremotiveret tro på, at det man gør er vigtigt for verden og en selv.

Disse 3 mindsets påvirker vores livskvalitet på 3 meget forskellige måder. Mening og følelsen af at bidrage eller gøre en forskel er meget motiverende for mennesker, og det er i princippet uanset, hvad man laver; om man er rengøringsassistent eller CEO. Det handler ikke nødvendigvis om uddannelse eller en specifik profession, men mere om, hvordan du fortolker det, du laver. Kan du se værdien i det, du laver?

Er dit arbejde din passion? Læs her

Test dig selv; Hvor tilfreds er du med dit arbejdsliv? Læs her