Forsøger du også at opfylde kulturelle og sociale forventninger om at være en pligtopfyldende og engageret arbejdskraft og samtidig leve op til narrativet om den ansvarsfulde, omsorgsfulde og altid nærværende mor. En rolle, mange kvinder trods ligestilling stadig har lettere ved at påtage sig end mænd.
Og herudover er der alle de øvrige livsdomæner, som også skal passes som parforhold, familie, venskaber, motion, hobbies osv. Eller tid til refleksion, som vi alle har brug for engang imellem, hvis vi vil leve et sundt og helt liv.
Problemet er, at både arbejde og moderskab kræver 100 % engagement og nærvær, og vi efterlades med en følelse af udmattelse, utilstrækkelighed og skyldfølelse, som i det lange løb er en sikker opskrift på stress, depression eller udbrændthed.
Hver dag sygemelder 35.000 danskere sig på grund af stress eller stressrelaterede symptomer og sygdomme. En af de helt store grunde til stress er den ubalance især kvinder føler, der er mellem at få deres arbejdsliv og deres øvrige liv til at hænge sammen. Kvinder rammes oftere af stress end mænd alene af den grund, at vi stiller større følelsesmæssige krav til os selv og vores omgivelser.
Men hvordan skaber vi os så et liv i balance i et samfund, hvor kravene til arbejde, familie, relationer, materielle goder og konstante krav om tilpasning til forandring er høje?
Hvordan undgår vi at komme derud, hvor et travlt og spændende arbejdsliv, hvor vi (måske) også gerne vil have børn og familie, kammer over og bliver til stress og sammenbrud?
Det er komplekst, da det dels handler om et systemisk problem med et arbejdsliv, hvor vi forventes at være tilgængelige nærmest døgnet rundt, og dels om individuelle ressourcer, robusthed og mindset.
Så hvad kan vi selv gøre? Vi kan begynde med at reflektere over vores værdier og blive klar på, hvad vores vigtigste prioriteter i livet er. Hvad det er for et liv vi ultimativt ønsker at leve og kunne se tilbage på, når vi bliver gamle. Hvilke opvækstbetingelser vil vi fx gerne give vores børn?
Læs også: