Har du overvejende et Growth eller et Fixed mindset?
Dit mindset er din selvopfattelse og noget, du kan styrke og udvikle løbende. Det har en stor indvirkning på, hvordan dit liv udformer sig og er ret afgørende for, om du bliver den person, du ønsker at være og opnår det, du synes er værdifuldt i livet. Den amerikanske psykolog Carol Dweck taler om 2 slags tankesæt: Growth mindset og Fixed mindset.
Vi har adgang til begge mindset, men vil ofte have en tendens til at være overvejende i et af dem. Fixed mindset bliver ofte aktiveret, når vi bliver kritiseret eller ryger tilbage i gamle overbevisninger og mønstre.
Vi kan heldigvis vælge at være bevidste medspillere og aktivt øve os dagligt på at skifte til et growth mindset, når vi er på vej ned i en negativ spiral og dermed tage ansvar for at udvikle os og skabe nye neurale stier i hjernen.
Fixed mindset
afspejler en sort/hvid tankegang, som dybest set handler om enten absolut succes eller absolut fiasko. Man mener selv, at ens egenskaber er en fast, uforanderlig størrelse, og det gør, at man hele tiden føler, at man skal bevise, hvad man dur til. Bevise at man slår til. Mange mennesker med det fastlåste tankesæt har det altoverskyggende mål at bevise deres evner, på fx deres studie, på arbejde, i relationer osv. De søger hele tiden bekræftelse på deres intelligens, kompetencer, personlighed osv. Alt vurderes ud fra devisen: er jeg en succes eller en fiasko? Kommer jeg til at fremstå som dygtig eller dum? Bliver jeg accepteret eller afvist?
Mennesker med det fastlåste mindset bliver ofte defensive, når de bliver kritiseret eller modtager feedback.
Growth mindset
baserer sig derimod på den holdning, at ens grundlæggende egenskaber er noget, man kan udvikle ved at gøre en indsats. Selvom mennesker kan være grundlæggende forskellige mht. talent, evner, interesser og temperament, kan vi alle ændre os og vokse, hvis vi gør en indsats, er dedikerede, arbejder hårdt og samler erfaring. Har man overvejende dette mindset tror man på, at et menneskes potentiale er en ukendt størrelse, og at det er umuligt at forudse, hvad man kan nå, hvis man brænder tilstrækkeligt for noget og slider hårdt for at lære det. De spørger hele tiden sig selv: hvorfor spilde min tid på at bevise, hvor dygtig jeg er, når jeg kan blive endnu bedre? Hvorfor skjule mine mangler i stedet for at udbedre dem? Hvorfor søge venner og partnere, der afstiver mit selvværd, i stedet for at omgås mennesker, der udfordrer mig til at udvikle mig? Og hvorfor gå efter det sikre og allerede prøvede i stedet for oplevelser, der kræver, at jeg overskrider mine egne grænser? Et udviklende mindset fokuserer på processen eller rejsen og ikke på resultatet.Lysten til at nå ud over sine grænser og holde fast, også når det ikke går godt, er kendetegnende for det udviklende tankesæt. Mennesker med det udviklende tankesæt stempler ikke sig selv eller giver op. Selvom de bliver kede af det, vover de pelsen igen og møder nye udfordringer.
Mennesker med det udviklende mindset behøver ikke altid at have ret, men spørger i stedet: “kunne der være en alternativ måde at se denne situation på? Et andet perspektiv?” Og “hvad kan jeg lære af det her?”
Mennesker med det fastlåste tankesæt derimod tror virkelig på det gamle ordsprog: Intet vovet, intet tabt. Hvis jeg er nødt til at øve mig, så dur jeg nok ikke til det. Det kunne jo blive afsløret, at jeg ikke slår til, at opgaven er for svær for mig.
2 forskellige måder at være i livet på
Det er klart, at disse to forskellige mindset, giver nogle helt forskellige livsoplevelser. I den ene verden får man succes ved at vise, hvor dygtig eller talentfuld man er. I den anden verden, hvor egenskaber er foranderlige, får man succes ved at flytte sig, så man lærer noget nyt og udvikler sig. I den ene verden er det en fiasko, når der opstår forhindringer, når man får en dårlig karakter, bliver fyret eller afvist. Det betyder jo, at man ikke er dygtig, talentfuld eller værd at elske.
I den anden verden oplever man fiasko, når man ikke udvikler sig, når man ikke rækker ud efter ting, der betyder noget for en. Når man ikke udnytter sine muligheder fuldt ud og prøver igen og igen.
I den ene verden er det negativt at gøre en indsats, for så er man jo ikke dygtig eller talentfuld, for hvis man var det, var man jo ikke nødt til at gøre en indsats. I den anden verden er det derimod indsatsen, der viser, at man er dygtig eller talentfuld.
Spørg dig selv:
- Hvem vil jeg helst omgås? Dem der stiver mit ego af, eller dem, der udfordrer mig og får mig til at udvikle mig?
Du kan træne og udvikle dit Growth mindset:
- Accepter, at du ikke er perfekt. Ingen er perfekte. Det er en del af det at være et sundt og helt menneske, at vi ikke er perfekte og begår fejl.
- Lær af dine såkaldte “fejltagelser”. Se dem som en velkommen mulighed for at lære og udvikle dig.
- Fokuser på processen eller rejsen i stedet for på endemålet.
- I stedet for at søge anerkendelse hos andre, så giv dig selv anerkendelse, hver gang du flytter dig eller lykkes med noget (også de små fremskridt).
- Vær åben for konstruktiv kritik i stedet for at blive defensiv. Se det som en udviklingsmulighed.
- Træn dit sind dagligt og skab nye neurale stier. Fokuser på dine unikke styrker og på dine værdier.
Læs mere om mindset: