+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

 

Enkle teknikker til mere nærvær

Gentager du de samme uhensigtsmæssige mønstre igen og igen, dag efter dag? Måske kommer du for sent op om morgenen, har de samme skænderier om de samme ting, spiser din morgenmad for hurtigt (eller slet ikke), skælder ud på dine børn over, at de er for langsomme, kommer for hurtigt ud af døren uden at sige ordentligt farvel osv. Og så kører det ellers videre i samme spor resten af dagen.

Måske er det blevet en vane, som du måske nok har en eller anden form for skyldfølelse omkring, både over for dem, du holder af, men også over alt det, du ikke når på arbejdet. En skyldfølelse, der kryber ind over dig i nattetimerne i form af nervøsitet, ondt i maven, stress osv. Men som du alligevel hurtigt glemmer eller fortrænger, når vækkeuret ringer, fordi du jo alligevel ikke rigtigt har overskud til at gøre noget ved det, eller ganske enkelt ikke ved, hvad du skal gøre.

Automatisk tænkning er ikke kun dårligt.

Vi bombarderes dagligt med et hav af indtryk og stimuli, og vores hjerne er nødt til at filtrere og sortere i dem, så den kan fokusere på det vigtigste lige nu og her. Det kan dog betyde, at vi, hvis vi ikke er bevidste om det, kommer til at leve for meget på autopilot, hvor vi bliver søvngængere i vores eget liv. Vi følger og afkrydser bestemte tjeklister i hovedet og tillader ikke os selv at være rigtigt nærværende og levende i nu’et. Vi er for meget i hovedet, smager ikke rigtigt maden på vores tallerkener, hører ikke rigtigt, hvad andre siger osv. Vi er fraværende og for meget i gøren- modus fremfor i væren-modus. Vi  lever kun halvt og har en tendens til at komme langt væk fra vores værdier og det, der er rigtig vigtigt for os.

Fokuser på dine 5 sanser

For at være i nu’et, må vi vende tilbage til vores 5 sanser – fokusere på, hvad vi hører, ser, smager, dufter og mærker lige nu. Være sansende og nydende. Fra dette sted kan vi genoprette balance, overskud og bevidsthed om vores konstruktioner, tanker mønstre og adfærd. Fra dette sted vil vi opleve, at vores relationer og kommunikation bliver bedre og mere konstruktiv, fordi vi ikke reagerer pr. automatik, men med bevidsthed.

Mindfulness kan bogstavelig talt ændre vores sind til det bedre, og med den stigende stress og overvældethed, mange af os oplever i vores arbejdsliv, bliver det mere og mere nødvendigt at lære sig nogle simple teknikker. Det handler ikke om at undgå vores følelser og tanker, men om at ændre vores forhold til dem og dermed befri os selv fra unødvendig lidelse forårsaget af vores sind.

At være nærværende er både meget svært og alligevel meget simpelt. Svært fordi det kræver daglig øvelse. Simpelt fordi dit system allerede er gearet til at være i værens-mode. Det er naturligt for dig at være nærværende og sansende. Bare kig på et barn, der leger eller en kat, der slanger sig i solen.

 

Øvelse 

Beslut dig for at være nærværende i en daglig aktivitet til at starte med. Det tager ikke mere af din tid, da du implementerer det i de ting, du allerede gør i din dagligdag. Det kan fx være at beslutte sig for:

  • at sætte vækkeuret 5 minutter før, og så ligge og vågne langsomt og sansende. Mærke dynen mod kroppen, ryggen mod madrassen, strække sig og gabe, lytte til lydene i rummet og udenfor, åbne øjnene langsomt og se på de ting, der er i rummet osv.
  • tage et mindfuldt bad; mærke vandet mod kroppen, lytte til vandet, se vanddråberne på huden, dufte sæben osv.
  • spise morgenmad mindfuldt; give sig god tid, dække smukt bord med levende lys og blomster, lytte til rolig musik, anrette maden smukt og så ellers bare være nærværende (se, lytte, smage, dufte, mærke).
  • eller børste tænder mindfuldt, køre på arbejde mindfuldt, lege eller tale med dit barn på en mindfuld måde osv.

Det eneste, du skal være opmærksom på, er at være 100 % til stede i det, du gør på en bevidst, nysgerrig, ikke-dømmende, åben og sansende måde.

Mindfulness – grundprincipper

Stress og mindfulness

Styr din energi med mindfulness