+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

værdier 2018

Hvilke værdier skal styre dit liv i 2018?

Har du overvejet, hvilke værdier, der skal styre 2018? Tiden omkring Nytår er altid et godt tidspunkt at efterse sine værdier. Bevidstgøre sig selv omkring, hvordan man optimalt set ønsker at leve. Hvis man ikke er helt bevidst og præcis om dette, er det svært at ændre noget, og man kører bare videre i hverdagens trummerum. Problemet er bare, at når vi er mere mål-fokuserede end værdi-fokuserede siger både krop og sind på et tidspunkt stop. Vi kan klare det et stykke tid, men så begynder helbredet og sindet at strejke, vi sover dårligt, har smerter, bliver let irriterede og hudløse og bekymrer os for meget. Det sniger sig gradvist ind på os, og måske opdager vi det først for sent og bliver sygemeldt med stress. Vi har glemt vores vigtigste værdier. Når først vi er derude, hvor vi bliver sygemeldt med stress, er vejen tilbage desværre ofte lang og har en høj pris for både os selv, vores familie, vores arbejdsliv, karriere og arbejdsplads. Så det bedste er selvfølgelig i tide at forebygge, at vi ender der. En god måde at begynde at gøre det på, er at tage et kig på, hvad der er vigtigt for os, og så begynde at foretage de ændringer, der skal til for at bevæge sig den vej.  Basere vores mål på vores værdier og have en følelse af retning og mening.

Er fx det at være innovativ vigtigt for os, er det ikke optimalt at sidde i et job med mange rutineprægede opgaver. Er familie og børn vigtigt, er det måske ikke optimalt at arbejde 50 timer om ugen. Det siger sig selv, men alligevel kører mange af os blindt videre i samme spor, fordi vi ikke lige kan overskue, hvordan vi skal ændre retning.

Vores værdier kan vi finde ved at stille os selv spørgsmål som fx.:

  • Hvad er det, der virkelig fylder mig med glæde og energi, måske ligefrem en følelse af passion? Noget der kan få mig til at glemme tiden.
  • Hvad kan gøre mig virkelig vred, frustreret, irriteret eller i dårligt humør? (Her vil det typisk være en vigtig værdi, der bliver trådt på, fx respekt)
  • Hvornår føler jeg virkelig, at jeg er mig? En følelse af autenticitet.

Hvis du har børn, kan du spørge dig selv, hvilke principper du gerne vil give videre til dem.

Brainstorm på værdier

Lav en brainstorm over værdier, der føles vigtige for dig. Det kan godt være, at du finder 15-20 værdier, du synes er vigtige (se evt. liste med værdier nedenfor). Skriv dem ned, og vælg så de 5 allervigtigste ud. Prøv herefter at koge det yderligere ned til bare 3 værdier. Det kan være rigtig svært at skulle vælge bare 3 værdier, som skal være overordnede for alle beslutninger osv. Men det kan være en stor øjenåbner og give en følelse af at kunne navigere i forhold til stress, beslutninger, målsætning, relationer osv.

Godt nytår

Værdiliste til inspiration:

Engagement, frihed, integritet, ansvar, tillid, ordentlighed, respekt, empati, ydmyghed, retfærdighed, sundhed, åbenhed, tydelighed, troværdighed, hjælpsomhed, anerkendelse, loyalitet, ærlighed, humor, dynamisk, æstetik, kærlighed, tolerance, rummelighed, familie osv.

Se også:

Værdier og hvordan de styrer dit liv

Værdier – dit livsfundament

Værdiøvelse