+45 2514 3482 mail@cgcoaching.dk

Dyrk taknemmelighed som en bevidst strategi til større trivsel

Taknemmelighed er en af de 24 styrker, men selvom den ikke nødvendigvis ligger højt hos dig, måske endda helt nede i bunden, kan du til enhver tid gå ind og bevidst praktisere den dagligt og dermed opnå en lang række positive effekter på energi, positivitet, humør, selvomsorg, empati, relationer, helbred, søvn og skabe en øget modstandsdygtighed ift. stress, depression og generel modgang.

Taknemmelighed handler ikke bare om at sige tak for andres gaver, hjælp osv. Det gør det også, men det handler i endnu højere grad om en evne til at se magien i de små ting i livet og værdsætte det. Det betyder ikke, at man skal ignorere udfordringer eller triste følelser eller lade som om, at alt er godt, hvis det ikke er det. Mere om at kunne begge dele parallelt. Følelser er komplekse og ikke sort/hvide. Vi kan både rumme positive og negative følelser på en gang. Fx kan man være i sorg eller bare trist over noget og samtidig grine sammen med en god ven osv. Det handler om at skabe balance mellem det negative og det positive. Og eftersom hjernen har en bias for det negative, der er ca. 3 gange større end for det positive, er vi nødt til intentionelt at lede efter det positive. Og der er altid noget at være taknemmelig for uanset, hvor gråt det ser ud. Små smukke ting i hverdagen, solen der står op, træer og blomster, der springer ud, en dejlig kop kaffe, en god samtale, et smil, et varmt glimt i en andens øjne osv. osv. Livets magi.

Men vi må bevidst lede efter det og dyrke det og lægge det ned i vores indre skattekiste. Hver eneste ting, vi kan være taknemmelig for er en  lille ædelsten, vi kan lægge i vores indre skattekiste, som vi kan åbne, når livet er hårdt.

Der findes utallige måder at dyrke taknemmelighed på. Her får du et par stykker:

1. Skriv 1-3 ting i en taknemmelighedsjournal hver aften lige før, du lægger dig til at sove fx.

  • Havde en god og dyb samtale med Thomas i frokostpausen på arbejde i dag. 
  • Gik en lille tur i parken med mit barn og så på ænder på vej hjem fra vuggestuen (uden at tjekke min mobil). Var helt nærværende.
  • drak en kop kaffe på en bænk i solskin osv.

Dvæl gerne ved hver ting, du skriver, og skriv også 3-5 grunde til, hvorfor det gør dig taknemmelig, Hvis vi tager det første eksempel.:

Hvorfor?

  • fordi jeg føler, at jeg i Thomas har en fortrolig på arbejde
  • fordi jeg altid kan regne med hans støtte
  • fordi han får mig til at grine, og det gør arbejdet lidt lettere

 

Denne øvelse er også god at lave med sine børn om aftenen, før de sover. Her kan du bare spørge: hvad er det bedste, du har oplevet i dag? Hvad gik godt? Hvorfor?

2. Stop op 3 eller flere gange dagligt, og dvæl i nogle sekunder ved noget, der gjorde dig taknemmelig

fx turen i parken med dit barn. Dvæl ved og nyd oplevelsen, mens du er i den, og træk vejret dybt 3 gange. Lad oplevelsen forplante sig i dit system, så du ikke bare haster hurtigt videre.

3. Tak dem, der gør din dag lidt bedre. Sig tak til din kollega, dine venner, din familie eller dig selv.

Læs også

De 24 styrker

Spot andres styrker og skab bedre relationer

Tag en gratis styrketest