Kritik som værdifuld feedback
Det kan være svært at modtage kritik. Sværere for nogle end for andre, uanset om den er konstruktiv eller ej. Nogle er gode til det og tager den til sig med det samme, reflekterer over den, udvikler sig og kommer videre.
Andre tager kritik personligt og finder det ubehageligt og grænseoverskridende. De kan fyldes af vrede, skam eller ligefrem angst og opfatter kritikken, som om det er dem som mennesker, der kritiseres og ikke deres arbejde eller handlinger. Den kritik, der skulle være nyttig feedback og anledning til udvikling vender sig måske til selvkritik. Og negative tanker om os selv lukker desværre ned for vores udsyn – vi tænker mindre åbent, kreativt og løsningsorienteret. Vi bliver handlingslammede og stressede og vores energiniveau falder.
Frygt for kritik er ofte forbundet med angst for at blive evalueret negativt, perfektionisme og selvværdsproblemer.
Du kan lære at blive bedre til at reagere konstruktivt på kritik, bl.a. ved at arbejde med dit mindset – vælge at se kritik som en værdifuld feedback, som skaber mulighed for udvikling og læring. En feedback du ikke vil være foruden, fordi din udvikling så ville gå i stå.
Der er mange fordele ved at have et growth mindset. Fx er man mere motiveret for at lære nye ting og bliver ikke så let slået tilbage af udfordringer og modgang, tværtimod.
Så hvad skal der til for at du kan opfatte kritik som en spændende udviklingsmulighed? Næste gang, du bliver kritiseret, så lad være at tage det personligt. Prøv i stedet ,at være åben, og lyt objektivt og nysgerrigt til den anden. Sluk for din indre kritiker og spørg dig selv:
- Kan jeg lære noget af den her kritik? Hvad (stort som småt)?
- Søger jeg anerkendelse eller udvikling? Hvad er mest meningsfuldt for mig?
- Hvad ville jeg gå glip af, hvis jeg ikke fik denne feedback?
Og tak så den anden venligt for feedback uanset, om du er enig eller ej.
Læs også
Mindset – fastlåst eller udviklende
Perfektionist eller optimalist?
Negativitet – sådan bruger du den konstruktivt