Er du sensitiv overfor kritik?

Kritik som værdifuld feedback

Det kan være svært at modtage kritik. Sværere for nogle end for andre, uanset om den er konstruktiv eller ej. Nogle er gode til det og tager den til sig med det samme, reflekterer over den, udvikler sig og kommer videre.

Andre tager kritik personligt og finder det ubehageligt og grænseoverskridende.  De kan fyldes af vrede, skam eller ligefrem angst og opfatter kritikken, som om det er dem som mennesker, der kritiseres og ikke deres arbejde eller handlinger. Den kritik, der skulle være nyttig feedback og anledning til udvikling vender sig måske til selvkritik. Og negative tanker om os selv lukker desværre ned for vores udsyn – vi tænker mindre åbent, kreativt og løsningsorienteret. Vi bliver handlingslammede og stressede og vores energiniveau falder.

Frygt for kritik er ofte forbundet med angst for at blive evalueret negativt, perfektionisme og selvværdsproblemer.

Du kan lære at blive bedre til at reagere konstruktivt på kritik, bl.a. ved at arbejde med dit mindset – vælge at se kritik som en værdifuld feedback, som skaber mulighed for udvikling og læring. En feedback du ikke vil være foruden, fordi din udvikling så ville gå i stå.

Der er mange fordele ved at have et growth mindset. Fx er man mere motiveret for at lære nye ting og bliver ikke så let slået tilbage af udfordringer og modgang, tværtimod.

Så hvad skal der til for at du kan opfatte kritik som en spændende udviklingsmulighed? Næste gang, du bliver kritiseret, så lad være at tage det personligt. Prøv i stedet ,at være åben, og lyt objektivt og nysgerrigt til den anden. Sluk for din indre kritiker og spørg dig selv:

  • Kan jeg lære noget af den her kritik? Hvad (stort som småt)?
  • Søger jeg anerkendelse eller udvikling? Hvad er mest meningsfuldt for mig?
  • Hvad ville jeg gå glip af, hvis jeg ikke fik denne feedback?

Og tak så den anden venligt for feedback uanset, om du er enig eller ej.

Læs også

Mindset – fastlåst eller udviklende

Perfektionist eller optimalist?

Skru ned for selvkritikken

Er du proaktiv?

Negativitet – sådan bruger du den konstruktivt

Hvordan lyder din indre dialog

Hvilke leveregler styrer dit liv?

Læs også:

Nytårsreflektion 2024

Nytårsreflektion 2024

Hvordan skal dit 2024 være? Så er julen endnu engang overstået,  og vi har taget de første spæde skridt ind i det nye år. Desværre kan man jo ikke sige,

Læs mere »
Skab mere glæde i din hverdag

Skab mere glæde i din hverdag

Positivitet er afgørende for din trivsel Positive følelser åbner op for konstruktiv tænkning og udvider dit fokus. Du bliver mere: engageret, begejstret og motiveret energisk nysgerrig og åben kreativt tænkende

Læs mere »
Hvad er stress?

Hvad er stress?

Stress er en naturlig reaktion på en usund situation. Stress er en tilstand, ikke en sygdom. Det er en naturlig reaktion på en overbelastning. Når vi oplever en ubalance mellem

Læs mere »

Om Charlotte Gundorph

EMCC certificeret business coach, karriere- , stress- og work-life balance coach

Jeg coacher dig til, på et reflekteret grundlag af værdier, styrker, talenter og en knivskarp og motiverende vision, at stå stærkt i dig selv og være en intelligent og bevidst medspiller i dit liv og arbejde.

Min metode

Jeg tager udgangspunkt i din individuelle og unikke situation, og ud fra min brede palette af metoder og værktøjer, udvælger og designer jeg det, der for lige præcis dig vil skabe en positiv udviklingsproces og bæredygtig forandring.

Afhængig af din situation, behov eller særlige ønsker,  tager vi afsæt i dine  værdier, styrker, talenter, erfaringer, ressourcer, interesser osv.